Preskoči na glavno vsebino

MOJA DOMOVINA – HODIM PO NAŠI RODOVITNI ZEMLJI

Človek in narava sta že od nekdaj tesno povezana med seboj. Ljudje smo v vseh letnih časih neločljivo povezani z naravo. Narava nam v vsakem letnem času posebej pokaže, kako edinstvena je. Od nas pa je odvisno, ali to lepoto vidimo ali ne. Jeseni se listi obarvajo in že tako narava pokaže svojo čarobnost, pozimi, ko pa je na smrekah sneg, nam pričara prav posebno zimsko pravljico. Spomladi se vse začne prebujati in mi že komaj čakamo na prve sončne žarke. Poleti pa smo z naravo lahko najbolj povezani, saj je takrat najugodnejši čas za preživljanje časa zunaj.

Slovenija je tako raznolika dežela, da lahko na malem območju najdemo veliko pestrost tako živalskih kot rastlinskih vrst. Prav zaradi raznolike sestave tal, ki je bogata s hranili, tu uspeva tako veliko pridelkov, ki pa se od pokrajine do pokrajine razlikujejo. Na Primorskem zaradi mediteranskega podnebja najdemo predvsem vinsko trto, oljke, sadno drevje, pridelujejo tudi vrtnine. Tudi Dolenjska je znana po vinski trti. V Prekmurju pridelujejo predvsem žita, kot sta oves in ajda.  Na Gorenjskem je pridelava poljščin zaradi bolj ali manj hribovitega območja, otežena. Vseeno se na ravnini, kjer je to mogoče, prideluje krompir in koruza.  Gorenjska je med drugim bogata tudi z gozdovi. Prav v tem, da v vsaki regiji uspeva nekaj drugega, se kaže čar raznovrstnosti v Sloveniji.

Samooskrba je bila v preteklosti večja, kot je danes. Ljudje so bili bolj povezani z naravo. Cenili so domačo pridelavo. Uporabljali so manj škropiv.  Več so pridelali doma. Tako od poljščin, pa vse do mesa, mleka in jajc. Večino pridelka so obdržali zase, kar pa je bilo  viška, so prodali sosedom, znancem, prodajali so tudi na tržnicah v večjih mestih ali zaselkih. Uveljavile so se tudi kmetijske zadruge, ki so bile kot nekakšen posrednik med kmetijami in kupci. Od kmetov so kupile pridelek, nato so poljščine prodajale kupcem.

 Na vaseh so bile velike kmetije, pa tudi kajžarji, ki so imeli kmetijo, vendar z manj zemlje. Ko je prišel čas žetve, so pomagali vsi pri hiši, pa tudi širše sorodstvo. Otroci so se, ko so prišli iz šole, nemalokrat morali odpraviti na polje pomagat staršem. Ker takrat še niso poznali tako dobre mehanizacije, kot jo danes, so večino poljščin posadili in pobrali na roke. Delo je bilo napornejše od današnjega. Poznali so manj orodja, ki je bilo enostavnejše, bilo je več ročnega dela.

Dandanes se kmetije specializirajo in pridelujejo le eno vrsto zelenjave, v preteklosti pa so pridelovali več vrst poljščin. Zaradi hitrega tempa življenja dandanes, smo manj samooskrbni, več je uvoza, kmetije pa izginjajo. Trgovske verige so večje, zelenjava in sadje pa manj kvalitetno. Stopnja onesnaženosti je večja, veliko rodovitne zemlje se je prelevilo v zazidljive parcele.

V vseh življenjskih obdobjih človek ni enako tesno povezan z naravo. Ko si mlad, naravo šele spoznavaš. Hodiš naokrog in jo raziskuješ. Ko je človek mlad, ima hiter tempo življenja, zato včasih kar spregleda to lepoto narave, ki ga obkroža. Ko pa postaneš starejši, začneš spet bolj ceniti naravo. Zaveš se, da živiš v sožitju z naravo in da če skrbiš za svoj vrt, ti vrt začne vračati s tem, da na njem zrastejo pridelki.

Zdi se mi, da bo v prihodnosti, hrana, ki bo pridelana doma, še bolj cenjena, saj je bo manj. Vse več bo hrane, ki bo k nam pripotovala od drugod. Ljudje se bomo začeli zavedati lastne samooskrbe in pomena na domači zemlji pridelane hrane. A da se bo to zgodilo, bo moralo preteči še kar nekaj časa.


Avtorica: Ajda Sofrić, 5. b

Fotografija: Andraž Hočevar Dolinšek, 4. a

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

KAM OBLAKI, ČEZ POLJANE ZIME SITE, ČEZ GORICE, SONCA ŽEJNE?

  Vsak dan me sončnica popelje na prečudovito popotovanje. Njena toplota in kaplje mi dajo notranjo moč, da vedno znova živim in se počutim svobodno. Moja duša hrepeni po čisti ljubezni in toplih objemih. Vem, da nikdar ne bo več tako, kot je bilo in da ti ne moreš več preživljati trenutkov z mano, ampak navdaja me misel, da sem lahko še vedno ob tebi, čeprav si zdaj drugačna. Včasih se sprašujem, zakaj je življenje tako kruto in kako to, da se to dogaja ravno meni. Dopuščam si živeti in graditi svoj temelj življenja. Naučila sem se živeti z dejstvom, da je potrebno postaviti nove mostove in stare polomiti. Velikokrat si želim, da bi bilo življenje spet takšno, kot je bilo prej in da bi skupaj lahko uživali ob vseh lepih trenutkih. Boli me, ker te pogrešam, a hkrati, ko se povežem s sončnico in tvojo notranjo energijo in ljubeznijo, čutim, da si ob meni. Zame je to neizmerna hvaležnost. Ne mine dan, ko ne razmišljam o tebi in o vseh lepih in   dragocenih trenutkih, ki sva jih p

Brati ali ne brati, to je vprašanje

  Branje je dejavnost, o kateri imajo mnogi ljudje pomisleke. Kdo bi danes še listal po debelih in dolgočasnih knjigah? Se potapljal v bogate domišljijske svetove? Veliko rajši smo na telefonu in gledamo slike, ki niso resnične. Sama se tudi večkrat zalotim pri tem. Telefon te vedno vabi k sebi. Hitro te začne pogrešati. Na drugi strani pa te knjiga tiho čaka na polici. Zgodbe, ki te čakajo v njej, te lahko v trenutku odnesejo na razburljivo potovanje. Sabljaš se lahko z najbolj izkušenim vitezom. Naslednji dan si čarovnica oziroma čarovnik, ki hoče uničiti svet … Veliko možnosti je. Kolikor je filtrov na družabnih omrežjih, toliko različnih perspektiv nam ponujajo zgodbe. Vsaka perspektiva ti da vpogled v svet in misli glavnega junaka. Če si strasten bralec, ne živiš enega življenja, temveč jih živiš na tisoče. Branje nam zelo pomaga pri dodajanju še večjih draguljev v naš besedni zaklad. Slovenščina je naš jezik, ki si zasluži svoje bralce in govorce. Vsaka knjiga ima svoje

KAM OBLAKI

Včasih se sprašujem, ali v današnjem svetu sploh znamo biti hvaležni za tiste majhne, drobne stvari. Zame to pomeni, da se zjutraj zbudim, popijem kavo in dan je takoj lepši. Popoldne pa se nekam umaknem in v miru opazujem sončni zahod. Razmišljam o sebi, zakaj ves svet tako hiti? Ali se še sploh znamo ustaviti? Nekoga vprašati: »Kako si?« Pri tem pa mu resnično prisluhniti, kaj čuti. Včasih se zdi, da je vprašanje: »Kako si?« postalo del naše navade, da pač to moramo vprašati, ker je to lepo od nas in ker je to že skoraj pričakovati. Pa nam je v resnici res mar, kako se kdo počuti? Sto in eno vprašanje mi roji po glavi. Kako v današnjem svetu ostati jaz, obdržati svoje vrednote in se ne izgubiti v množici drugih ljudi. Težko je, a je vredno vztrajati. Čeprav se včasih tudi to zdi brezupno. Želim si, da bi ta svet uspel prepoznati malenkosti, tiste drobne stvari. Čarobnost nasmeha in tople besede, ki te napolni. Kako malo je potrebno zato, da bi nekoga osrečili, mu podarili del sebe.